A fűtési tágulási tartályokhoz hasonlóan, itt is a  táguló vízmennyiség felvétele a követelmény. Viszont magasabb műszaki tartalom mellett.

 1. Alapvető különbségek

Amíg a fűtési rendszernél nem cserélődik a tartállyal érintkező víz, az ivóvizes hálózatban állandóan friss oxigén-dús utánpótlás érkezik. Ebből következik az első különbség a fűtési tágulási tartályokhoz képest: Csak oxigénkorrózióval szemben védett tartályt szabad alkalmazni! Az ivóvízre alkalmas zárt tágulási tartályok esetében a belső felületük és a bennük lévő membrán is élelmiszer-tiszta, azokból semmilyen vízminőséget veszélyeztető anyag nem juthat be a hálózatba. Még egy esetleges membrán szakadás esetén sem.

 2. Alkalmazási területek

Leggyakrabban „házi vízmű”, vagy „hidrofor” tartályként találkozhatunk velük, de hasznos bojler elé bekötve is.

1. Nyomásfokozó rendszerek (házi vízmű)

A szükséges vízigény biztosítása ebben az esetben szivattyúval történik. Mivel a felhasználás nem folyamatos, a szivattyú sem működik mindig. Egy nyomáskapcsoló vezérli, ami a beállított minimum-maximum értékeknél kapcsol be, illetve ki.

házi vízmű

Tágulási tartály nélkül a szivattyúnak már a legkisebb vízvételnél is el kell indulnia, ami gyakori ki-be kapcsoláshoz és a szivattyú idő előtti meghibásodásához vezet. A beépített tágulási tartállyal lecsökkenthető a kapcsolások száma.

A méretezésüknél a szivattyú két bekapcsolása közötti felhasználandó víz mennyiséget vehetjük figyelembe. Az előfeszítési nyomás 0,5 barral alacsonyabb legyen, mint a szivattyú bekapcsolási nyomása.

Tehát ha 3 és 4 bar közé állítjuk a kapcsolási értékeket, akkor 2,5 bar legyen az előnyomás. Így mindig marad víz a tartályban és a membrán nem feszül a tartály falára, kevésbé használódik.

A nyomásfokozó rendszerekben alkalmazott ivóvizes tartályokat úgy tervezik, hogy a membránt cserélni lehessen benne.

 2. Használati melegvíz termelők (bojler)

Használati melegvíz készítésekor a táguló víznek utat, vagy helyet kell biztosítani. Mivel az ellátó hálózatba vissza nem folyhat, ezért egy visszacsapó szelepet építünk be, ami egyben biztonsági szelep is.

bojler biztonsági szelep

A gyárilag beállított értéknél kinyit és az afeletti nyomást kiengedi a lefolyóba, fürdőkádba, vagy ahová éppen vezetve van.

A biztonsági szeleppel megvalósított védelem tehát nem a nyomásnövekedést kiváltó okot szünteti meg, hanem a következményeket korlátozza. Ezt a működőképességét hosszú időn át megőrzi.

Ha a szelep látható helyen van és látjuk a csöpögést (nincs bekötve csatornába), azt is észrevehetjük, ha a szelep „elfárad” és már akkor sem zár le, ha befejeződött a felfűtés. Az elfolyt vizet pedig kifizetjük a csatornadíjjal együtt.
ivóvizes tágulási tartály

Ha egy tágulási tartály is van beépítve a bojler és a biztonsági szelep közé, a táguló vizet eltárolja, egy csap megnyitásakor pedig visszaengedi a hálózatba. A biztonsági szelep nem fog levízkövesedni a gyakori csepegéstől és hosszabb életű lesz.

A tartály mérete a táguló vízmennyiségtől, a hőmérséklet különbségtől, a biztonsági szelep beállított nyomásától és a hálózati víznyomástól függ. A tartály előnyomásának a hidegvízvezetékben a nyomáscsökkentő mögött uralkodó nyomáshoz képest 0,2 barral alacsonyabbnak kell lennie.

Az alábbi táblázat kiindulásnak megfelelő, a pontos méretezést nem helyettesíti!bojler tartály térfogat

A tartályhoz kapható áramláselosztó, mely egy standard T-idomba helyezve áramlást biztosít vízelvétel esetén, így a tartály folyamatosan “átöblítődik” friss vezetékes vízzel. Ily módon elkerülhető a pangó víz és ezáltal a nem kívánatos baktériumképződés a vízkörben, aminek következtében jobb ivóvízminőség biztosítható.

Fontos! Ivóvizes tágulási tartály beépítése esetén sem szabad a biztonsági szelepet elhagyni!

 3. Beépítés, karbantartás

Elhelyezés fagymentes helyiségben történjen, úgy hogy minden oldal szemügyre vehető, a gázszelep a vízoldali csatlakozás hozzáférhető és az adattábla olvasható legyen. Beépítési helyzet függőlegesen, vagy vízszintesen saját lábon (típusfüggő).

Évente egyszeri karbantartás szükséges. Külső állapot felülvizsgálata. Sérülés (vagy korrózió) látható? Membrán ellenőrzés: leszerelés előtt légoldali szelepet röviden megnyomni. Ha víz jön ki, tartálycsere!

4. Ne fáradj a számolgatással!

Ivóvizes tágulási tartály méretező program leegyszerűsítve!

Töltsd le ezt a hasznos és ingyenes ivóvizes tágulási tartály méretező kalkulátort, amit az egyszerűbb számolás kedvéért készítettem!

A letöltő link az email címedre érkezik:

Hozzáfűznél valamit? Írd meg!

Az ivóvizes tágulási tartály

Egy gondolat a “Az ivóvizes tágulási tartály” -hoz

 • 2016-11-21 at 19:37
  Permalink

  Üdvözletem kedves szakértő.
  Fűtés rendszer tágulási tartályról szeretném megkérdezni, hogy az előfeszítés nyomás beállítását mennyire kell állítanom, ha a legfelső radiátorom 4 m magasan van, viszont 12 m csővezetéken keresztül jut oda a meleg víz. 1 körön mindig visszalevegősödik a radiátorom.
  A táblázatuk alapján beállítottam a rendszert, 1,2 bar kezdeti víz nyomás mellet a keringető szivattyú hangos lett, mint ha nem lenne elég víz a rendszerben. A radiátor csobogása nem szűnt meg.
  A rendszert légtelenítettem. Mit tudok még tenni?
  Hőterm kazán 2003-as.
  Választ köszönöm.

  Válasz
  • 2016-11-21 at 20:56
   Permalink

   Kedves Csaba!

   Az előnyomást (többek között) a tágulási tartályra ható statikus víznyomás határozza meg. Ezt függőleges irányban mérjük, mindegy, hogy más irányban hány méter vezeték kanyarog felette. Ha ez 4 méter, akkor 0,4 bar, ami akkor is nyomja a tartályt, ha a legfelső ponton 0 a nyomás. Ehhez a 0,4 barhoz adunk +0,3 bart, ez lesz az előnyomás (0,7 bar). Vízzel feltöltve újabb +0,3 bar nyomással emeljük kezdeti nyomásra a rendszer víznyomását (1,0 bar). Ez a legmagasabb ponton 0,6 bar túlnyomást eredményez, ami nem engedi, hogy lelevegősödjön a rendszer.

   A csobogás azért hallható, mert nem sikerült maradéktalanul a légtelenítés.

   Üdv,
   Tamás

   Válasz
   • 2016-11-23 at 08:18
    Permalink

    Szia Tamás.

    Köszönöm a válaszod.
    Beállítottam a rendszert. Most egy olyan kérdésem lenne ezzel kapcsolatosan, hogy hány bár lehet a nyomás emelkedés. 0,4 bar emelkedés az jónak mondható?
    Választ köszönöm.

    Válasz
    • 2016-11-24 at 19:26
     Permalink

     Szia,

     a biztonsági szelep lefúvási nyomása alatt 0,5 barral még jónak mondható. Feltéve, hogy jól választottuk ki a szelepet!

     Üdv,
     Tamás

     Válasz
 • 2017-10-09 at 22:40
  Permalink

  Szia Tamás,

  a cikkben a táblázat 200 liternél abbamarad.
  Tudnál segíteni az alábbi HMV tartályméretben?
  4bar rendszernyomás
  400 literes tartály
  max tartály hőmérséklet 70°C
  Biztonsági szelep: 8bar
  3 szint (max magasság 7m)

  Valahol 32-36 liter közötti tartályt számoltam, de jó volna egy megerősítés, vagy cáfolat 🙂
  Mennyire kellene fújni a membrán oldalt?

  Köszönöm!
  Péter

  Válasz
 • 2017-10-21 at 15:35
  Permalink

  Kedves Péter!

  Készítettem egy méretező Excel-t, amit a bejegyzés végén le is tölthetsz.
  Próbáld ki, teszteld!
  Ha valami hibát észreveszel benne, vagy nem egyértelmű, kérlek jelezd!

  Üdv,
  Tamás

  Válasz
  • 2017-10-23 at 23:10
   Permalink

   Szia!
   Köszönöm az excellt, 40 literre jött ki, hálistennek 40-es tartályt vettem.
   A gond csak az, hogy túlfújtam. 4 bar nyomásom van, és én a fűtési rendszerekből kiindulva 4,4-re fújtam a tartályt, de azt írod hogy HMV esetén a rendszernyomás -0,2bar, vagyis 3,8-ra kellett volna fújnom. Ennek mi az oka? Így alapból menni fog víz a tartályba, nem csak táguláskor, nem?
   Péter

   Válasz
   • 2017-10-24 at 08:58
    Permalink

    Szia Péter!

    Az ok az, hogy a membrán ne legyen a tartály oldalának feszülve. Szerintem így hosszabb életű, mert a gumit nem dörzsöli semmi, ami a tartály belső falára tapad (pl. vízkő). A fűtési tágulásinál ennek nagyobb szerepe van, mert ott rozsda is előfordulhat.
    Ha magasabb az előnyomásod, később kezd el dolgozni a membrán (vagyis a levegő), csökken a hasznos térfogat. Ha alacsonyabb, akkor viszont a hálózati víznyomás vesz el a térből, ezzel is csökken a hasznos térfogat.
    (Fűtési tágulásinál muszáj alacsonyabbnak lenni az előnyomásnak, mert az a vízmennyiség tartalékot képez a rendszer számára. Az ivóvizes tartálynál az előnyomás, vagy annak hiánya nem befolyásolja a hálózat nyomását.)

    Üdv,
    Tamás

    Válasz
  • 2022-07-07 at 13:20
   Permalink

   Kedves Tamás,

   Köszönöm kalkulátort.

   Az egyik képlet hibás volt (térfogat-növekedés), ezzel javaslom cserélni: =FKERES(C7;F3:G7;2;HAMIS)*C6%

   Üdv,
   Ákos

   Válasz
   • 2022-07-07 at 20:13
    Permalink

    Kedves Ákos!

    A hibát – javaslatodnak megfelelően – kijavítottam.
    Ezúton is köszönöm az észrevételt!

    Üdv,
    Tamás

    Válasz
 • 2018-02-11 at 14:27
  Permalink

  Szia Tamás ! A tágulási tartálynál írod hogy lehet áramláselosztót rendelni.Hol? és hogyan kell keresni?,mert a keresőben nem lehet erre semmit találni. Válaszodat előre is megköszönve Tisztelettel Tibor

  Válasz
 • 2021-07-14 at 22:23
  Permalink

  Jo napot
  Érdeklődni szeretnék hogy a tágulási tartályt a hideg vagy a meleg oldarra kel e kötni? Mert a viz szerelő be kőtötte a hideg oldalra s ugxan ugy csöpög de nagyon nagy menyiségbe! És a bojler vadonat uj hajdu 200literes. Előre is köszönöm a segítséget!!

  Válasz
  • 2021-07-16 at 21:28
   Permalink

   Kedves Patrik!
   A tartály élettartama szempontjából jobb, ha a hideg oldalon helyezkedik el. A lényeg, hogy a hidegvíz elzáró csap és a biztonsági szelep után kerüljön beépítésre megfelelő méretben.
   Ha ez rendben van, lehet, hogy az előnyomás nincs beállítva.

   Üdv,
   Tamás

   Válasz
 • 2021-08-29 at 11:39
  Permalink

  Kedves Tamás,

  A 200les melegvíztartály után nálam van egy 5les tágulási beépítve, mellette meg egy 6baros biztonsági szelep. A szelepen a kazán működése közben szivárog a víz. Már beépítettem egy nyomáscsökkentőt a bejövő hidegvíz ágra és levittem a bejövő nyomását 3-4 bar közé de még mindig folyik.
  Elromlott a tágulási, vagy csak szimplán kicsi ekkora tartályhoz?

  Aa te számolásod alapján 25l es tartály kellene á

  Válasz
  • 2021-09-03 at 08:34
   Permalink

   Kedves Endre!
   Jó lenne nyomást mérni mielőtt bármit is tennél.
   Tartály levegő nyomást, valamint hálózati nyomást normál és felfűtött állapotban is.

   Üdv,
   Tamás

   Válasz
 • 2023-09-22 at 09:10
  Permalink

  Tisztelt Vízfaragó!
  Ellenőrizni kellene az „ivóvizes tágulási tartály méretező kalkulátor”-t mert nem valós adatokat számol.
  Melléklek egy számítását: 160L 50C fokos meleg víz 5 bar nyomáson (6bar biztonsági nyomás) bemenő adatokkal. Számolása: a tartály előnyomása 4,8 bar, max víznyomás 5,4 bar, térfogat növekedés: 1,89L de a legaggasztóbb a tágulási tartály min. térfogata 31,2L!
  Szerintem ez nem lehet jó. Több lapon is kiszámoltattam és meg sem közelítik az ott kapott értékek a vízfaragó értékét. Ugyan így ellenőrizni kellene a másik programot is a „zárt tágulási tartály méretező kalkulátort” fűtési rendszerre.
  Sokan használják és becsapódnak akik nem számolnak manuálisan utána.
  Köszönettel

  Válasz
  • 2023-09-22 at 10:13
   Permalink

   Kedves Zsolt!
   Megírnád, hogy milyen értéknek kellene szerinted lenni? (mindkét méretezőnél)
   Csak hogy kiderítsük, hol lehet a hiba.
   Köszi,
   Tamás

   Válasz
 • 2023-09-26 at 20:03
  Permalink

  Kedves Tamás, örvendek hogy szeretnéd javítani a méretezőt. A te oldaladon a kézi számolással az alábbi eredmények jöttek ki:
  160 L tározóban a víz melegítése 60C-ra, a nyomás 5,5bar, 6bar a biztonsági szelep lefuvatása. A számítások 7,5 L-s tartály térfogatot eredményeztek. Többször is átszámoltam , több felületen de a te kalkulátorod által számolt 31 L közlébe se vagyok. A tartály előnyomása 0,5 bar (2m szintkülönbség esetén tározó teteje és tágulási közötti szintkülönbség)
  A tágulási térfogat 2,72 l, a biztonsági tartalék min 3L, a szorzó a nyomásokból 1,3, ezek sajnos nem adnak 31 l-s tágulási térfogatot.
  (A fűtési rendszerhez készített méretező úgy tűnik jó. a A kézzzel elvégzett számítás közel van a kalkulátor értékéhez.)
  Bár ezen az oldaladon nem találtam kézi számolási algoritmust ezért a fútésre megadott algoritmusoddal számoltam. Itt a hiba? meg kellene adni a kézi számolási menetet a melegvízes rendszerekre is.
  Kíváncsi leszek a javításra.

  Válasz
  • 2023-09-27 at 06:20
   Permalink

   Szia Zsolt!

   Te kevered a két Excel-t.
   Vissza tudod küldeni a hello@-ra a saját értékeiddel kitöltött méretezőket, ami szerinted nem jó?
   Az emailben írd le kérlek, hogy milyen értékeknek kellene lenni.

   Köszönettel,
   Tamás

   Válasz
 • 2024-01-03 at 12:42
  Permalink

  Üdv.
  200 literes bojlerhez a tágulási tartályt hova célszerű rakni?
  Bojler fölé, mellé alá?
  Melyik típust ajánlaná 25 literes kivitelben?
  Üdv.

  Válasz
  • 2024-01-16 at 22:14
   Permalink

   Kedves Viktor!

   A tartály pozícióját a helyszín adottságai és a rendelkezésre álló hely befolyásolja. Ennél fontosabb, hogy a hideg oldalra, a biztonsági szelep (ami egyben visszacsapó szelep is) és a bojler közé legyen csatlakoztatva. Ha bizonytalan lenne a beépítéssel kapcsolatban, érdemes egy helyi szakemberrel konzultálni, aki segíthet az optimális elhelyezés kiválasztásában az adott rendszer és helyszín függvényében.

   Bármelyik típust választhatja, amelyeket ivóvizes rendszerekhez ajánlanak (a belső felületük rozsdamentes).

   Üdv,
   Tamás

   Válasz
 • 2024-03-06 at 16:33
  Permalink

  Kedves Tamás!

  Gázkazán HMV tárolójához, a cirkulációs csatlakozócsonkra szeretnék tágulási tartályt kötni.
  Azt már tudom, hogy a tartály nyomásának hálózati nyomás-0,2 barnak kell lennie.
  „Leellenőriztem” a hálózati nyomásunkat: az egyébként a szivattyúnkhoz kötött hidrofor tartályba beengedtem a hálózati vizet, 4,4 barig ment fel a nyomásmérő mutatója.
  Szerinted lehet ezt alapul venni, és állítsam 4,2 barra a HMV tágulási tartály nyomását, vagy pontatlan az óra, és valójában a hálózati nyomás 4 bar, és így állítsam inkább 3,8 barra a nyomást? (Régi a hidrofor tartály és az óra is).
  Másik kérdésem pedig, hogy hogyan kell ellenőrizni a HMV tágulási tartály nyomását? Lehet üzem közben, vízzel tele, vagy le kell előtte üríteni belőle a vizet?

  Köszönettel,
  Ottó

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük