A fűtési tágulási tartályokhoz hasonlóan, itt is a  táguló vízmennyiség felvétele a követelmény. Viszont magasabb műszaki tartalom mellett.

 1. Alapvető különbségek

Amíg a fűtési rendszernél nem cserélődik a tartállyal érintkező víz, az ivóvizes hálózatban állandóan friss oxigén-dús utánpótlás érkezik. Ebből következik az első különbség a fűtési tágulási tartályokhoz képest: Csak oxigénkorrózióval szemben védett tartályt szabad alkalmazni! Az ivóvízre alkalmas zárt tágulási tartályok esetében a belső felületük és a bennük lévő membrán is élelmiszer-tiszta, azokból semmilyen vízminőséget veszélyeztető anyag nem juthat be a hálózatba. Még egy esetleges membrán szakadás esetén sem.

 2. Alkalmazási területek

Leggyakrabban „házi vízmű”, vagy „hidrofor” tartályként találkozhatunk velük, de hasznos bojler elé bekötve is.

1. Nyomásfokozó rendszerek (házi vízmű)

A szükséges vízigény biztosítása ebben az esetben szivattyúval történik. Mivel a felhasználás nem folyamatos, a szivattyú sem működik mindig. Egy nyomáskapcsoló vezérli, ami a beállított minimum-maximum értékeknél kapcsol be, illetve ki.

házi vízmű

Tágulási tartály nélkül a szivattyúnak már a legkisebb vízvételnél is el kell indulnia, ami gyakori ki-be kapcsoláshoz és a szivattyú idő előtti meghibásodásához vezet. A beépített tágulási tartállyal lecsökkenthető a kapcsolások száma.

A méretezésüknél a szivattyú két bekapcsolása közötti felhasználandó víz mennyiséget vehetjük figyelembe. Az előfeszítési nyomás 0,5 barral alacsonyabb legyen, mint a szivattyú bekapcsolási nyomása.

Tehát ha 3 és 4 bar közé állítjuk a kapcsolási értékeket, akkor 2,5 bar legyen az előnyomás. Így mindig marad víz a tartályban és a membrán nem feszül a tartály falára, kevésbé használódik.

A nyomásfokozó rendszerekben alkalmazott ivóvizes tartályokat úgy tervezik, hogy a membránt cserélni lehessen benne.

 2. Használati melegvíz termelők (bojler)

Használati melegvíz készítésekor a táguló víznek utat, vagy helyet kell biztosítani. Mivel az ellátó hálózatba vissza nem folyhat, ezért egy visszacsapó szelepet építünk be, ami egyben biztonsági szelep is.

bojler biztonsági szelep

A gyárilag beállított értéknél kinyit és az afeletti nyomást kiengedi a lefolyóba, fürdőkádba, vagy ahová éppen vezetve van.

A biztonsági szeleppel megvalósított védelem tehát nem a nyomásnövekedést kiváltó okot szünteti meg, hanem a következményeket korlátozza. Ezt a működőképességét hosszú időn át megőrzi.

Ha a szelep látható helyen van és látjuk a csöpögést (nincs bekötve csatornába), azt is észrevehetjük, ha a szelep „elfárad” és már akkor sem zár le, ha befejeződött a felfűtés. Az elfolyt vizet pedig kifizetjük a csatornadíjjal együtt.
ivóvizes tágulási tartály

Ha egy tágulási tartály is van beépítve a bojler és a biztonsági szelep közé, a táguló vizet eltárolja, egy csap megnyitásakor pedig visszaengedi a hálózatba. A biztonsági szelep nem fog levízkövesedni a gyakori csepegéstől és hosszabb életű lesz.

A tartály mérete a táguló vízmennyiségtől, a hőmérséklet különbségtől, a biztonsági szelep beállított nyomásától és a hálózati víznyomástól függ. A tartály előnyomásának a hidegvízvezetékben a nyomáscsökkentő mögött uralkodó nyomáshoz képest 0,2 barral alacsonyabbnak kell lennie.

Az alábbi táblázat kiindulásnak megfelelő, a pontos méretezést nem helyettesíti!bojler tartály térfogat

A tartályhoz kapható áramláselosztó, mely egy standard T-idomba helyezve áramlást biztosít vízelvétel esetén, így a tartály folyamatosan “átöblítődik” friss vezetékes vízzel. Ily módon elkerülhető a pangó víz és ezáltal a nem kívánatos baktériumképződés a vízkörben, aminek következtében jobb ivóvízminőség biztosítható.

Fontos! Ivóvizes tágulási tartály beépítése esetén sem szabad a biztonsági szelepet elhagyni!

 3. Beépítés, karbantartás

Elhelyezés fagymentes helyiségben történjen, úgy hogy minden oldal szemügyre vehető, a gázszelep a vízoldali csatlakozás hozzáférhető és az adattábla olvasható legyen. Beépítési helyzet függőlegesen, vagy vízszintesen saját lábon (típusfüggő).

Évente egyszeri karbantartás szükséges. Külső állapot felülvizsgálata. Sérülés (vagy korrózió) látható? Membrán ellenőrzés: leszerelés előtt légoldali szelepet röviden megnyomni. Ha víz jön ki, tartálycsere!

4. Ne fáradj a számolgatással!

Ivóvizes tágulási tartály méretező program leegyszerűsítve!

Töltsd le ezt a hasznos és ingyenes ivóvizes tágulási tartály méretező kalkulátort, amit az egyszerűbb számolás kedvéért készítettem!

A letöltő link az email címedre érkezik:

Hozzáfűznél valamit? Írd meg!

Az ivóvizes tágulási tartály

51 thoughts on “Az ivóvizes tágulási tartály

 • 2016-11-21 at 19:37
  Permalink

  Üdvözletem kedves szakértő.
  Fűtés rendszer tágulási tartályról szeretném megkérdezni, hogy az előfeszítés nyomás beállítását mennyire kell állítanom, ha a legfelső radiátorom 4 m magasan van, viszont 12 m csővezetéken keresztül jut oda a meleg víz. 1 körön mindig visszalevegősödik a radiátorom.
  A táblázatuk alapján beállítottam a rendszert, 1,2 bar kezdeti víz nyomás mellet a keringető szivattyú hangos lett, mint ha nem lenne elég víz a rendszerben. A radiátor csobogása nem szűnt meg.
  A rendszert légtelenítettem. Mit tudok még tenni?
  Hőterm kazán 2003-as.
  Választ köszönöm.

  Válasz
  • 2016-11-21 at 20:56
   Permalink

   Kedves Csaba!

   Az előnyomást (többek között) a tágulási tartályra ható statikus víznyomás határozza meg. Ezt függőleges irányban mérjük, mindegy, hogy más irányban hány méter vezeték kanyarog felette. Ha ez 4 méter, akkor 0,4 bar, ami akkor is nyomja a tartályt, ha a legfelső ponton 0 a nyomás. Ehhez a 0,4 barhoz adunk +0,3 bart, ez lesz az előnyomás (0,7 bar). Vízzel feltöltve újabb +0,3 bar nyomással emeljük kezdeti nyomásra a rendszer víznyomását (1,0 bar). Ez a legmagasabb ponton 0,6 bar túlnyomást eredményez, ami nem engedi, hogy lelevegősödjön a rendszer.

   A csobogás azért hallható, mert nem sikerült maradéktalanul a légtelenítés.

   Üdv,
   Tamás

   Válasz
   • 2016-11-23 at 08:18
    Permalink

    Szia Tamás.

    Köszönöm a válaszod.
    Beállítottam a rendszert. Most egy olyan kérdésem lenne ezzel kapcsolatosan, hogy hány bár lehet a nyomás emelkedés. 0,4 bar emelkedés az jónak mondható?
    Választ köszönöm.

    Válasz
    • 2016-11-24 at 19:26
     Permalink

     Szia,

     a biztonsági szelep lefúvási nyomása alatt 0,5 barral még jónak mondható. Feltéve, hogy jól választottuk ki a szelepet!

     Üdv,
     Tamás

     Válasz
 • 2017-10-09 at 22:40
  Permalink

  Szia Tamás,

  a cikkben a táblázat 200 liternél abbamarad.
  Tudnál segíteni az alábbi HMV tartályméretben?
  4bar rendszernyomás
  400 literes tartály
  max tartály hőmérséklet 70°C
  Biztonsági szelep: 8bar
  3 szint (max magasság 7m)

  Valahol 32-36 liter közötti tartályt számoltam, de jó volna egy megerősítés, vagy cáfolat 🙂
  Mennyire kellene fújni a membrán oldalt?

  Köszönöm!
  Péter

  Válasz
 • 2017-10-21 at 15:35
  Permalink

  Kedves Péter!

  Készítettem egy méretező Excel-t, amit a bejegyzés végén le is tölthetsz.
  Próbáld ki, teszteld!
  Ha valami hibát észreveszel benne, vagy nem egyértelmű, kérlek jelezd!

  Üdv,
  Tamás

  Válasz
  • 2017-10-23 at 23:10
   Permalink

   Szia!
   Köszönöm az excellt, 40 literre jött ki, hálistennek 40-es tartályt vettem.
   A gond csak az, hogy túlfújtam. 4 bar nyomásom van, és én a fűtési rendszerekből kiindulva 4,4-re fújtam a tartályt, de azt írod hogy HMV esetén a rendszernyomás -0,2bar, vagyis 3,8-ra kellett volna fújnom. Ennek mi az oka? Így alapból menni fog víz a tartályba, nem csak táguláskor, nem?
   Péter

   Válasz
   • 2017-10-24 at 08:58
    Permalink

    Szia Péter!

    Az ok az, hogy a membrán ne legyen a tartály oldalának feszülve. Szerintem így hosszabb életű, mert a gumit nem dörzsöli semmi, ami a tartály belső falára tapad (pl. vízkő). A fűtési tágulásinál ennek nagyobb szerepe van, mert ott rozsda is előfordulhat.
    Ha magasabb az előnyomásod, később kezd el dolgozni a membrán (vagyis a levegő), csökken a hasznos térfogat. Ha alacsonyabb, akkor viszont a hálózati víznyomás vesz el a térből, ezzel is csökken a hasznos térfogat.
    (Fűtési tágulásinál muszáj alacsonyabbnak lenni az előnyomásnak, mert az a vízmennyiség tartalékot képez a rendszer számára. Az ivóvizes tartálynál az előnyomás, vagy annak hiánya nem befolyásolja a hálózat nyomását.)

    Üdv,
    Tamás

    Válasz
  • 2022-07-07 at 13:20
   Permalink

   Kedves Tamás,

   Köszönöm kalkulátort.

   Az egyik képlet hibás volt (térfogat-növekedés), ezzel javaslom cserélni: =FKERES(C7;F3:G7;2;HAMIS)*C6%

   Üdv,
   Ákos

   Válasz
   • 2022-07-07 at 20:13
    Permalink

    Kedves Ákos!

    A hibát – javaslatodnak megfelelően – kijavítottam.
    Ezúton is köszönöm az észrevételt!

    Üdv,
    Tamás

    Válasz
 • 2018-02-11 at 14:27
  Permalink

  Szia Tamás ! A tágulási tartálynál írod hogy lehet áramláselosztót rendelni.Hol? és hogyan kell keresni?,mert a keresőben nem lehet erre semmit találni. Válaszodat előre is megköszönve Tisztelettel Tibor

  Válasz
 • 2021-07-14 at 22:23
  Permalink

  Jo napot
  Érdeklődni szeretnék hogy a tágulási tartályt a hideg vagy a meleg oldarra kel e kötni? Mert a viz szerelő be kőtötte a hideg oldalra s ugxan ugy csöpög de nagyon nagy menyiségbe! És a bojler vadonat uj hajdu 200literes. Előre is köszönöm a segítséget!!

  Válasz
  • 2021-07-16 at 21:28
   Permalink

   Kedves Patrik!
   A tartály élettartama szempontjából jobb, ha a hideg oldalon helyezkedik el. A lényeg, hogy a hidegvíz elzáró csap és a biztonsági szelep után kerüljön beépítésre megfelelő méretben.
   Ha ez rendben van, lehet, hogy az előnyomás nincs beállítva.

   Üdv,
   Tamás

   Válasz
 • 2021-08-29 at 11:39
  Permalink

  Kedves Tamás,

  A 200les melegvíztartály után nálam van egy 5les tágulási beépítve, mellette meg egy 6baros biztonsági szelep. A szelepen a kazán működése közben szivárog a víz. Már beépítettem egy nyomáscsökkentőt a bejövő hidegvíz ágra és levittem a bejövő nyomását 3-4 bar közé de még mindig folyik.
  Elromlott a tágulási, vagy csak szimplán kicsi ekkora tartályhoz?

  Aa te számolásod alapján 25l es tartály kellene á

  Válasz
  • 2021-09-03 at 08:34
   Permalink

   Kedves Endre!
   Jó lenne nyomást mérni mielőtt bármit is tennél.
   Tartály levegő nyomást, valamint hálózati nyomást normál és felfűtött állapotban is.

   Üdv,
   Tamás

   Válasz
 • 2023-09-22 at 09:10
  Permalink

  Tisztelt Vízfaragó!
  Ellenőrizni kellene az „ivóvizes tágulási tartály méretező kalkulátor”-t mert nem valós adatokat számol.
  Melléklek egy számítását: 160L 50C fokos meleg víz 5 bar nyomáson (6bar biztonsági nyomás) bemenő adatokkal. Számolása: a tartály előnyomása 4,8 bar, max víznyomás 5,4 bar, térfogat növekedés: 1,89L de a legaggasztóbb a tágulási tartály min. térfogata 31,2L!
  Szerintem ez nem lehet jó. Több lapon is kiszámoltattam és meg sem közelítik az ott kapott értékek a vízfaragó értékét. Ugyan így ellenőrizni kellene a másik programot is a „zárt tágulási tartály méretező kalkulátort” fűtési rendszerre.
  Sokan használják és becsapódnak akik nem számolnak manuálisan utána.
  Köszönettel

  Válasz
  • 2023-09-22 at 10:13
   Permalink

   Kedves Zsolt!
   Megírnád, hogy milyen értéknek kellene szerinted lenni? (mindkét méretezőnél)
   Csak hogy kiderítsük, hol lehet a hiba.
   Köszi,
   Tamás

   Válasz
 • 2023-09-26 at 20:03
  Permalink

  Kedves Tamás, örvendek hogy szeretnéd javítani a méretezőt. A te oldaladon a kézi számolással az alábbi eredmények jöttek ki:
  160 L tározóban a víz melegítése 60C-ra, a nyomás 5,5bar, 6bar a biztonsági szelep lefuvatása. A számítások 7,5 L-s tartály térfogatot eredményeztek. Többször is átszámoltam , több felületen de a te kalkulátorod által számolt 31 L közlébe se vagyok. A tartály előnyomása 0,5 bar (2m szintkülönbség esetén tározó teteje és tágulási közötti szintkülönbség)
  A tágulási térfogat 2,72 l, a biztonsági tartalék min 3L, a szorzó a nyomásokból 1,3, ezek sajnos nem adnak 31 l-s tágulási térfogatot.
  (A fűtési rendszerhez készített méretező úgy tűnik jó. a A kézzzel elvégzett számítás közel van a kalkulátor értékéhez.)
  Bár ezen az oldaladon nem találtam kézi számolási algoritmust ezért a fútésre megadott algoritmusoddal számoltam. Itt a hiba? meg kellene adni a kézi számolási menetet a melegvízes rendszerekre is.
  Kíváncsi leszek a javításra.

  Válasz
  • 2023-09-27 at 06:20
   Permalink

   Szia Zsolt!

   Te kevered a két Excel-t.
   Vissza tudod küldeni a hello@-ra a saját értékeiddel kitöltött méretezőket, ami szerinted nem jó?
   Az emailben írd le kérlek, hogy milyen értékeknek kellene lenni.

   Köszönettel,
   Tamás

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük