A fűtési tágulási tartályokhoz hasonlóan, itt is a  táguló vízmennyiség felvétele a követelmény. Viszont magasabb műszaki tartalom mellett.

 1. Alapvető különbségek

Amíg a fűtési rendszernél nem cserélődik a tartállyal érintkező víz, az ivóvizes hálózatban állandóan friss oxigén-dús utánpótlás érkezik. Ebből következik az első különbség a fűtési tágulási tartályokhoz képest: Csak oxigénkorrózióval szemben védett tartályt szabad alkalmazni! Az ivóvízre alkalmas zárt tágulási tartályok esetében a belső felületük és a bennük lévő membrán is élelmiszer-tiszta, azokból semmilyen vízminőséget veszélyeztető anyag nem juthat be a hálózatba. Még egy esetleges membrán szakadás esetén sem.

 2. Alkalmazási területek

Leggyakrabban „házi vízmű”, vagy „hidrofor” tartályként találkozhatunk velük, de hasznos bojler elé bekötve is.

1. Nyomásfokozó rendszerek (házi vízmű)

A szükséges vízigény biztosítása ebben az esetben szivattyúval történik. Mivel a felhasználás nem folyamatos, a szivattyú sem működik mindig. Egy nyomáskapcsoló vezérli, ami a beállított minimum-maximum értékeknél kapcsol be, illetve ki.

házi vízmű

Tágulási tartály nélkül a szivattyúnak már a legkisebb vízvételnél is el kell indulnia, ami gyakori ki-be kapcsoláshoz és a szivattyú idő előtti meghibásodásához vezet. A beépített tágulási tartállyal lecsökkenthető a kapcsolások száma.

A méretezésüknél a szivattyú két bekapcsolása közötti felhasználandó víz mennyiséget vehetjük figyelembe. Az előfeszítési nyomás 0,5 barral alacsonyabb legyen, mint a szivattyú bekapcsolási nyomása.

Tehát ha 3 és 4 bar közé állítjuk a kapcsolási értékeket, akkor 2,5 bar legyen az előnyomás. Így mindig marad víz a tartályban és a membrán nem feszül a tartály falára, kevésbé használódik.

A nyomásfokozó rendszerekben alkalmazott ivóvizes tartályokat úgy tervezik, hogy a membránt cserélni lehessen benne.

 2. Használati melegvíz termelők (bojler)

Használati melegvíz készítésekor a táguló víznek utat, vagy helyet kell biztosítani. Mivel az ellátó hálózatba vissza nem folyhat, ezért egy visszacsapó szelepet építünk be, ami egyben biztonsági szelep is.

bojler biztonsági szelep

A gyárilag beállított értéknél kinyit és az afeletti nyomást kiengedi a lefolyóba, fürdőkádba, vagy ahová éppen vezetve van.

A biztonsági szeleppel megvalósított védelem tehát nem a nyomásnövekedést kiváltó okot szünteti meg, hanem a következményeket korlátozza. Ezt a működőképességét hosszú időn át megőrzi.

Ha a szelep látható helyen van és látjuk a csöpögést (nincs bekötve csatornába), azt is észrevehetjük, ha a szelep „elfárad” és már akkor sem zár le, ha befejeződött a felfűtés. Az elfolyt vizet pedig kifizetjük a csatornadíjjal együtt.
ivóvizes tágulási tartály

Ha egy tágulási tartály is van beépítve a bojler és a biztonsági szelep közé, a táguló vizet eltárolja, egy csap megnyitásakor pedig visszaengedi a hálózatba. A biztonsági szelep nem fog levízkövesedni a gyakori csepegéstől és hosszabb életű lesz.

A tartály mérete a táguló vízmennyiségtől, a hőmérséklet különbségtől, a biztonsági szelep beállított nyomásától és a hálózati víznyomástól függ. A tartály előnyomásának a hidegvízvezetékben a nyomáscsökkentő mögött uralkodó nyomáshoz képest 0,2 barral alacsonyabbnak kell lennie.

Az alábbi táblázat kiindulásnak megfelelő, a pontos méretezést nem helyettesíti!bojler tartály térfogat

A tartályhoz kapható áramláselosztó, mely egy standard T-idomba helyezve áramlást biztosít vízelvétel esetén, így a tartály folyamatosan “átöblítődik” friss vezetékes vízzel. Ily módon elkerülhető a pangó víz és ezáltal a nem kívánatos baktériumképződés a vízkörben, aminek következtében jobb ivóvízminőség biztosítható.

Fontos! Ivóvizes tágulási tartály beépítése esetén sem szabad a biztonsági szelepet elhagyni!

 3. Beépítés, karbantartás

Elhelyezés fagymentes helyiségben történjen, úgy hogy minden oldal szemügyre vehető, a gázszelep a vízoldali csatlakozás hozzáférhető és az adattábla olvasható legyen. Beépítési helyzet függőlegesen, vagy vízszintesen saját lábon (típusfüggő).

Évente egyszeri karbantartás szükséges. Külső állapot felülvizsgálata. Sérülés (vagy korrózió) látható? Membrán ellenőrzés: leszerelés előtt légoldali szelepet röviden megnyomni. Ha víz jön ki, tartálycsere!

4. Ne fáradj a számolgatással!

Ivóvizes tágulási tartály méretező program leegyszerűsítve!

Töltsd le ezt a hasznos és ingyenes ivóvizes tágulási tartály méretező kalkulátort, amit az egyszerűbb számolás kedvéért készítettem!

A letöltő link az email címedre érkezik:

Hozzáfűznél valamit? Írd meg!

Az ivóvizes tágulási tartály

Egy gondolat a “Az ivóvizes tágulási tartály” -hoz

 • 2013-11-17 at 15:34
  Permalink

  Kedves Tamás!

  A segítségedet kérném!
  Van egy fúrt kutam, abban egy szivattyú, a pincében egy 80 l-es hidrofór, nyomáskapcsolóval, ami 2 bárnál kapcsol be, 4 bárnál kapcsol ki.
  Nemrég a víz impulzusszerűen lüktetve kezdett folyni, azaz a szivattyú folyamatosan ki-be kapcsolt. Azt mondták, nincs levegő a tartály tömlőjében. Leengedtem az egész tartályt, majd az üres tartályban lévő tömlőbe belepumpáltam 1,5 bár nyomású levegőt.
  Erre a probléma elmúlt (ki-be kapcsolgatás), csak a tetőtéri víznyomás esett le radikálisan. Amikor a szivattyú tölti a tartályt, akkor van rendes nyomás, amikor leáll, csak egy vékony sugár csordogál úgy 20 percig, mire a tartály nyomása leesik 2 bárra, akkor bekapcsol a szivattyú, és az egész folyamat ismértlődik.
  Mi lehet a hiba? Lyukas a tömlő? Vagy kicsi benne a nyomás?
  Vagy mi más?
  Köszönettel:

  Gábor

  Válasz
  • 2013-11-17 at 19:58
   Permalink

   Szia Gábor!

   Nem lehet, hogy valami szennyeződés került a csőbe? Valahol le kell, hogy legyen szűkítve a keresztmetszet, de nem a szivattyú-tetőtér szakaszon, hanem a tartály és a T-idom között (vagy ahová be van kötve).
   Ezt kell megtalálnod, megszüntetned. Próbáld kizárásos alapon.
   Például, ha lekötöd a tartályt és elindítod a szivattyút, akkor a szabad csővégen (ahol a tartálynak kéne lenni) látod mennyi víz jön-nem jön ki.
   A tartályból miért ment el a levegő? Szelep jó? Membrán ép?
   Szerintem nem a tartállyal lesz gond, inkább az összekötő csővel. Legalábbis elsőre ezt gondolnám.

   Üdv, Tamás

   Válasz
 • 2013-11-18 at 08:08
  Permalink

  Szia Tamás!

  Köszönöm a válaszodat!
  A tartály előtt van egy leágazás a kerti slagnak – azt kipróbáltam, folyik ahogy kell, tehát a tartályban ill. utána van a hiba.
  Valószínűleg a vízszűrő lehet a ludas, az van a fölmenő cső és a tartály között, és eléggé zavarosnak/homokosnak látszik. Egyelőre az a gondom vele, hogy meg se tudom mozdítani (pedig nem 50 kg vagyok), úgy rá van szorulva.
  De majd kitalálok valamit, csak el ne repedjen a műanyag háza.
  Azt nem tudom, hogy ment el a levegő – tavaly aug. óta ment folyamatosan, hiba nélkül, csak most kezdett rendetlenkedni.
  Mégegyszer köszi, üdv:
  Gábor

  Válasz
 • 2014-03-04 at 21:43
  Permalink

  Kedves Tamás!
  Nagyon egyszerű kérdésem, problémám van…de most olvasok utána a neten.
  Van egy 40m fúrt kutam, egy mélykútszívattyúval, 1″-os nagyon jó, erős (cca.30-40l/perc?) vízhozammal. Nyáron ideiglenesen egy áramláskapcsolóval üzemeltem be és a nyaraló vízellátását (ami egy zuhany, WC, és mosogatóból áll) így működtettem, de tekintettel arra, hogy a szivattyúnak nagyon nagy a vízhozama, a „vezérlése” letiltott, mivel túlterheltem avval, hogy nem engedtem, teljes keresztmetszetben kiáramolni a vizet 1″-on, hanem nyilván csak kevésbé van kinyitva a mosogatáskor a víz…
  A lényeg az hogy idén hidrofortartályt akarok közbeszerelni, mely kapcsán kérdésem, hogy ugye(??) nekem csak hidrofortartályra van szükségem (házvízműre, tehát +mégegy szivattyúra nincs) és ebből az 50l-es elegendő lehet e, ahhoz hogy a szivattyúból érkező vizet „pufferként” fogadja, a szivattyú ekkor kikapcsol(?), és csak akkor indul újra, ha a nyomás a tartályban a beállított szint alá csökken(?).
  Ehhez hogy a wc-t, egy kerticsapot, zuhanyt++bojlerral, és a mosogatót tudjam használni elegendő-e egy hidrofortartály beiktatása vagy más „vezérlőre” az áramláskapcsolón túl szükségem lehet. (egy ideig egy kerti műanyagtartályt használtam puffernak, de nem higiénikus, algásodik, stb…) Várom válaszát, ha tudna nekem segíteni tanácsával Zita

  Válasz
  • 2014-03-04 at 22:29
   Permalink

   Kedves Zita!

   A hidrofor tartály jó ötlet, de CSAK áramláskapcsolóval nem tudom, hogy működne. Szerintem egy nyomáskapcsoló fog még kelleni, amivel beállítható a ki- és bekapcsolási érték. A tartály méretét legegyszerűbben a két bekapcsolás közötti felhasználandó víz mennyiségéből számolhatjuk ki. Ez a vízmennyiség az 50 literes tartálynál (nem ismerve a ki- bekapcsolási, és előnyomást) nagyjából 10 liter lehet. Ez azt jelenti, hogy a 10 liter víz kiengedése után fog indulni a szivattyú és addig megy, amíg vissza nem tölti azt. Ha közben folyamatos a vízvétel (mondjuk locsolásnál), de kevesebbet használunk, mint amit a szivattyú tölt, előbb-utóbb lekapcsol, majd újraindul ha leesett a nyomás.

   A lényeg, hogy működni fog.
   Esetleg megnézheti, hogy a szivattyú leírásában kitérnek-e az óránkénti indítási számra.

   Remélem segítettem!
   Üdv, Tamás

   Válasz
 • 2014-09-18 at 11:27
  Permalink

  A hálózati, 1″-os hidegvíz csőre, amiről a WC öblítése is történik 5-rétegű csövet kapcsolnék. Mivel a gyors-elzáró miatt a nyomás ugrás-szerűen megnő és félek, hogy ezt esetleg nem bírná el az 5r. cső, egy tágulási tartály bekötésére gondoltam, de nem tudom milyet, mekkorát kellene beszereznem. Segítségét előre köszönöm.
  Üdvözlettel : ABA Mihály

  Válasz
  • 2014-09-22 at 14:26
   Permalink

   Kedves Mihály!

   A nevesebb gyártók ötrétegű csöveit 15 bar-on lehet/kell nyomáspróbázni, éppen ezért úgy gondolom, nem szükséges tartályt beépítened.

   Üdv, Tamás

   Válasz
 • 2015-12-03 at 20:33
  Permalink

  Tisztelt Szakértő!
  Ariston VLS 80L-es boylerhez szeretnék tágulási tartályt beépíteni,mert vízmelegités alatt a melegvízet engedve elég erősen „kattanik” a bíztonságiszelep/gondolom a visszacsapó/.
  Másfél éve használjuk, egy vízkőtelenítés történt egy éves korában, de ez a kattanás pár hete jelentkezik. Biztos, ami biztos vettem egy eredeti kombinált szelepet, de még nincs beépítve.
  Kérdésem az hogy ehhez a boylerhez 2, vagy 4 literes tartály elegendő-e? A bekőtést pedig úgy képzelem, hogy T félcolos idom a hidegvíz becsatlakozásra, majd tartály és kombináltszelep csatlakozás Jól gondolom?

  Üdv. Sanyi

  Válasz
 • 2015-12-04 at 19:39
  Permalink

  Kedves Tomi!

  Köszönöm az információkat.

  Üdv.: Sanyi

  Válasz
 • 2015-12-11 at 18:37
  Permalink

  Szia Tomi!

  Megkaptam a 8L-es tágulási tartály, VAREM márka. Megnéztem az előfeszítést: 3,4Bar. Ez a gyári érték a 80L-es boylerhez megfelel?
  http://kepfeltoltes.hu/view/151211/T_gul_si_tart_ly_elhelyez_se_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  A másik kérdésem,hogy a képen látható boylerhez az 1-es, vagy a 2-es helyre tegyem fel?
  Fél colos réz „T” idom a hidegvízes csonkra és párhuzamosan kötni a tágulásit és a kombinált szelepet. Az 1-es hely szimpatikusabb, ha használhatok flexicsövet a tágulási tartályhoz?

  Üdv.: Sanyi

  Válasz
  • 2015-12-15 at 08:29
   Permalink

   Szia Sanyi!

   Az előfeszítést a hálózati víznyomás alá kell állítani néhány tizeddel, utána felszerelni.
   Én a hideg oldalra tenném a biztonsági szelep és a bojler közé egy T-idommal. Végül is te is ezt írtad!
   Használhatsz flexicsövet is. A bekötésnél figyelj, hogy a vízoldalon ne maradjon se a csőben, se a tartályban levegő!

   Üdv, Tomi

   Válasz
 • 2015-12-15 at 19:47
  Permalink

  Szia Tomi!
  Mindenképpen a hídeg ágra teszem, hiszen ott van a kombinált szelep is.
  Még egy kérdés ízgat a rendszer mükődését illetően: ha a bejövő víznyomás változik és átlépi /csökken/ a tartály néhány tizeddel beállitott értékét, akkor mükődésbe lép a bíztonsági szelep?
  Pl, ha hidrofort használok, ahol a szivattyú bekapcsolási nyomása és kikapcsolási nyomása között 1,4 Bar a külömbség, akkor…? Olvastam róla, hogy az ivóvízes zárt tágulási tartályokat változó víznyomásra alkalmasak. Ha ez így van, akkor a gyakorlatban ez hogy mükődik?

  Üdv.: Sanyi

  Válasz
  • 2016-01-03 at 14:39
   Permalink

   Szia Sanyi!

   A biztonsági szelep csak magasabb nyomásnál lép működésbe. Ha alacsonyabb lesz a víznyomás, akkor a tartályod gumimembránja nekifeszül a tartály falának, mert a benne lévő levegő nyomása nagyobb, mint a víznyomás. Ebben az esetben a tartály nem látja el a feladatát, mintha nem is lenne beépítve.

   Hidrofornál a beállított ki- és bekapcsolási értékek közül az alacsonyabb alá kell állítani néhány tizeddel a tartály levegő nyomását (amíg nincs víznyomás alatt).

   Azért nevezik változó nyomásúnak, mert működés közben egy adott tartományban (a te esetedben 1,4 Bar) változhat a nyomás.

   Búék!

   Üdv, Tomi

   Válasz
   • 2016-01-03 at 17:58
    Permalink

    Szia Tomi!

    Köszönöm szépen a kimeritő választ.

    Búék!

    Üdv. Sanyi

    Válasz
 • 2015-12-21 at 11:30
  Permalink

  Kedves Tamás!

  Tönkrement biztonsági szelep cseréje kapcsán hívták fel a figyelmemet, hogy manapság HMV-re is szokás tágulási tartályt beépíteni. Vettem is egyet, viszont lenne pár kérdésem. Remélem tudsz válaszolni.
  – Mennyire kötelező a hidegvíz-oldalra beépíteni a tartályt? Meglévő vezetékezés szempontjából egyszerűbb lenne melegvíz-oldalra beépítenem. A tartály leírása alapján -10 – +100 °C az üzemi tartomány.
  – Van bármi előírás a tartály beépítési pozíciójára? Hengeres a tartály és nekem úgy tűnik logikusnak, hogy függőlegesen a vezeték alá építeném be, így elvileg nem marad levegő a víztérben.
  – Áramláselosztót hol lehet kapni? Netes keresés érdemben csak ezt a bejegyzést hozza fel, illetve, hogy a Flamco tartályokhoz gyárilag adják ezt a műanyag betétet.

  Köszönettel
  Gergő

  Válasz
 • 2015-12-21 at 19:29
  Permalink

  Szia Gergő!

  Nem tudok róla, hogy kötelező lenne a hideg oldalra beépíteni a tartályt. Magam is tettem már a bojler után, mert csak oda lehetett. A gond csak annyi, hogy forró vízzel töltődik fel, ami egy idő után ki is hűl és a csap nyitásakor „hidegebb” víz érkezik a csapolóhoz egy ideig. Amíg viszont meleg, rohadt forró tud lenni!

  A beépítését én is így javasolnám.

  Az áramláselosztó folyamatos vízvételnél „cseréli” a vizet. Azért tettem idézőjelbe, mert az sem 100%-ban cseréli ki a vizet. A naponta többszöri nyitás-zárással hasonlót érsz el.

  Üdv,
  Tomi

  Válasz
 • 2016-01-05 at 13:51
  Permalink

  Szia Tomi!

  Bocs, hogy megint zavarlak a kérdésemmel:
  Nyomáscsökkentő-t, a rendszerben bárhol el lehet helyezni? Gondolok itt arra,hogy pl. a vízóra aknában, vagy a házban az első fogyasztónál. Olvastam róla,hogy a csatlakozás átmérőjének a 10 szeresét , kell hagyni a berendezéstől e csőszakaszon folyó „nyomásrendeződés” miatt. Egyéb információt nem találtam az elhelyezésre vonatkozóan.
  /D04FS Honeywell 3/4″, 1-6 bar/ néztem ki.

  Üdv.
  Sanyi

  Válasz
 • 2016-01-05 at 19:34
  Permalink

  Bocs Tomi, ez a helyes mondat:
  „A készülék mögött az átmérő ×5 hosszúságú egyenes szakasz javasolt hagyni
  áramlásrendezőnek” /Honeywell: Beépítési útmútató.

  Válasz
  • 2016-01-06 at 19:08
   Permalink

   Szia Sanyi!

   Oda tedd a nyomáscsökkentőt, ahol hozzáférsz.
   A 6 bar-nál nagyobb nyomás főleg a berendezések miatt kerülendő, nem a csövezés miatt.
   Én nem az aknába tenném, ha van rá lehetőség, inkább a lakásba.

   Ahogy te is leírtad az „×5 hosszúságú egyenes szakasz” egy javaslat.

   Nyomásmérőt ne hagyd ki!

   Üdv, Tomi

   Válasz
 • 2016-01-13 at 07:20
  Permalink

  Szia Tomi!

  Már megint én… Most van időm sort keríteni az ívóvízes tartály beépítésére, ill anyagbeszerzésre előtte.
  A tartályt esztétikai okokból a bojler hidegvízes bemenetétől 60 cm-re tudom elhelyezni, 60 cm-es flexicsővet használva.
  Müszaki tartalmát nem ismerve /nyomás, bíztonságos működés, stb/ kérdésem az, hogy, mivel a tartály kimenet 3/4″-os a bojler bemenet 1/2″-os, a szükitést elindíthatom a tartálytól 1/2″-os flexicsővel, vagy a bojler bemenetnél oldjam meg, addig 3/4″-al menjek?

  Üdv.:
  Sanyi

  Válasz
  • 2016-01-13 at 08:28
   Permalink

   Szia Sanyi!

   Nincs akkora áramlás a bekötő vezetékben, hogy ne lenne jó a 1/2″-os is. De én inkább Gebo-val kötném. Erre gondolok: http://www.gebo.hu/pdf/vario/vario.pdf

   Ha bemész egy Szatmári-ba a hosszmérettel, szerintem meg is peremezik neked. A 1/2″-os Gebo csőre lehet 1/2″-os és 3/4″-es hollandit is tenni (peremezés előtt). Árban talán kétszeres lehet a flexicsőhöz képest.

   Üdv, Tomi

   Válasz
   • 2016-01-13 at 17:19
    Permalink

    Szia Tomi!
    Köszönöm szépen a gyors tanácsot.
    Felszerelem és pontos mérettel tudok bekötő csövet csináltatni.
    Ha drágább is a Gebo, megéri ha biztonságos a mükődés.

    Üdv.:
    Sanyi

    Válasz
 • 2016-03-15 at 21:06
  Permalink

  Kedves Tamás !
  Segítségedet kérném.
  Van egy fúrt kutam. Tavaly vásároltam egy BP 10-es mélykúti csőszivattyút, 5/4″ kivezetéssel,4.5 m3/h teljesítménnyel. Kérdésem lenne, hogy lecsökkenthetem-e a kivezetést és mekkorára, valamint ha hidrofort szeretnék beépíteni a rendszerbe az hány literes legyen, hogy a szivattyú károsodás nélkül működjön, de mégse legyen feleslegesen nagy. Kb 500m2 kert locsolásra és egy fürdőszoba vízellátására gondoltam.

  Előre is köszönöm:
  Imre

  Válasz
  • 2016-03-15 at 22:27
   Permalink

   Szia Imre!

   A locsoláshoz nem feltétlen, a fürdőhöz viszont mindenképp kell a tartály.
   A szivattyúd elég nagy teljesítményű, ne egy „hagyományos” 24 literes tartályban gondolkodj, hanem inkább 80-120 liter legyen és nem baj ha membrán nélküli.

   Ebbe alulról kell belecsatlakoznod és ha beüzemelted a szivattyút, fentről levegővel „előfeszítheted” egy kicsit, mondjuk a bekapcsolási nyomás körüli értékkel. Ha többet fújsz bele, úgyis kijön valamelyik csapolónál mielőtt beindulhatna a szivattyú. Nem árt egy nyomásmérő sem a tartályra.

   Egy ekkora tartálynak 1″-os csatlakozásai lehetnek, ez alá nem mennék az összekötésnél sem. A leágazást akkor szűkítheted, ha elhagytad a szivattyú és a tartály közös szakaszát.

   És már most gondolj a fagytalanításra!

   Üdv, Tomi

   Válasz
 • 2016-03-16 at 06:55
  Permalink

  Kedves Tamás !

  Köszönöm a mindenre kiterjedő választ.

  Üdv : Imre

  Válasz
 • 2016-10-13 at 11:30
  Permalink

  Kedves Tamás!

  A segítségedet kérném.
  Odahaza van egy 300 literes indirekt tárolóm, aminek a meleg víz előállítását nyáron napkollektor, télen egy Buderus kazán végzi. A „szaki” a 300 literes tároló tetejére szerelte a zárt tágulási tartályt, ami 12 literes (Aquasystem). Mivel már nem süt eleget a nap, rákapcsoltam a gázkazános melegítésre. Mostanában kb. 1 hét után a tágulási tartály rendre megtelik vízzel, a levegő pedig valahol eltűnik belőle (biztos nem a szelepnél, mert ott nem mutatkozik szivárgás). Ilyenkor újra feltöltöttem levegővel és ismét bírta egy hétig. Észrevettem, hogy a tartály peremén, ahol a membrán cserélhető, picit rozsdás a tartály –> valószínű ott szivároghat ki a levegő. Fogtam fémragasztóval bekentem (persze 0 nyomás mellett). 1 nap száradást követően újra feltöltöttem levegővel, vízzel és várom az eredményt. Rákérdeztem a vízszolgáltatónál a víz üzemi nyomására, ami 4 bar.
  A kérdésem a következő lenne: elegendő a 12 literes tágulási tartály mérete ehhez a 300 literes tárolóhoz? Korábbi hozzászólások alapján 3,8 bar-ra „fújjam” fel a tágulási tartályt?
  Válaszod előre is köszönöm

  Válasz
  • 2016-10-14 at 05:01
   Permalink

   Szia Péter!

   Szerintem legalább 24 literes kellene, az előnyomás jó lesz, ahogy írtad.
   Ha cserére kerül a sor, érdemes egy nagyobbat betenni. Ha a biztonsági szeleped is csöpög, akkor biztos hogy kicsi.

   Üdv,
   Tamás

   Válasz
 • 2016-10-16 at 07:29
  Permalink

  Szia Tamás!

  Köszi a gyors választ. Egyenlőre tesztelem, így ragasztással. A biztonsági szelep egyáltalán nem csöpög. Megnéztem: 10 bar-os szelep van a rendszerbe építve. Ezt az értéket szerintem soha nem éri el a rendszer. Ha cserélem a tartályt, biztos nem ezt a márkát (Aquasystem) fogom újra beépíteni. Kinéztem egy olyan tágulási tartályt, ami nem cserélhető membrános. Annál talán kisebb az esély, hogy ereszteni fog a peremnél –> ugyanis annál nincs perem! 🙂 (Zilmet).
  Üdv
  Peti

  Válasz
 • 2016-10-21 at 06:29
  Permalink

  Szia Tamás!

  Úgy néz ki, hogy a fémragasztós megoldás sem hozott eredményt. Kb. 1 hét alatt a tartályból ismét „elillant” a levegő. Pedig sem a szelepnél, sem a ragasztott peremnél nem mutat szivárgást. Hogyan lehet ez? Tegnap újra felnyomattam 3,8 bar levegő nyomással. Még adok neki egy esélyt. Ha most is elmegy belőle a levegő –> kuka! Te milyen tágulási tartályt javasolsz? A 24 literes álló tartályt elég a 3/4-es menettel becsavarva a bojler tetejére rakni, vagy plusz rögzítés is ajánlott (pl. bilinccsel a falhoz stb.)?
  Köszi előre is.
  Üdv: Peti

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük