Új ház építésénél, a lakás fűtésének korszerűsítésnél sokféle fűtési megoldás közül választhatunk. Itt a szegélyfűtés egy új és energiatakarékos technológia.Szegélyfűtés


A huszonegyedik század fűtésrendszerével szemben támasztott elvárások – legyen energiatakarékos, egészségkímélő és persze esztétikus – folyamatosan új módszerek kidolgozására ösztönzik a tervezőket.

A hazánkba néhány évvel ezelőtt bevezetett szegélyfűtőtestet nevezhetjük „láthatatlan radiátor”-nak is, bár valójában a padló és a falfelület érintkezésénél futó, rendkívül csekély helyigényű fűtőtest inkább hasonlít dekorációs elemre, mint radiátorra. Hatékonysága viszont jóval nagyobb, a szegélyfűtéssel akár 25% fűtési költség is megtakarítható. Az sem mellékes, hogy sokkal könnyebb takarítanunk körülötte.

Energiatakarékos megoldás
A készülék – méterenkénti 0,75 négyzetméternyi sugárzó felületével – nemcsak a tér levegőjét, hanem a falakat is fölmelegíti. Már 2-3 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérsékleten is biztosítja a hagyományos fűtésnél tapasztalt hőérzetet, így 15-25%-os energia megtakarítást eredményezhet, ráadásul hőmegtartó képessége is nagyobb, mint a hagyományos fűtőtesteké.

A rendszer víztartalma a radiátoros fűtésnél szokásos mennyiség egynegyede, a padlófűtésben keringetett vízmennyiségnek pedig körülbelül tizede. A két méter hosszú radiátorok szimpla és dupla kivitelben készülnek, fűtőteljesítményük 250 W/m (115 mm magas, 250 W/m teljesítményű, egyregiszteres komplett fűtőelem), illetve 460 W/m (195 mm magas, 450 W/m teljesítményű, kétregiszteres komplett fűtőelem).

Az egyszerűség és praktikusság a fűtésrendszer szerelésekor is megjelenik: nincs szükség drága, különleges szerszámokra vagy komolyabb szaktudásra, ráadásul a szegélyfűtőtestet bármilyen, már meglévő melegvizes rendszerre egyszerűen csatlakoztathatjuk. Beszerelési költségei kedvezőbbek a hagyományos fűtési rendszerekéinél.

Esztétikus és elegáns
A szegélyfűtőtest formatervezett alakjával minden enteriőrbe elegánsan és feltűnés nélkül belesimul. A „radiátorok” csekély helyigénye lehetőséget ad a lakás falfelületeinek teljes kihasználására. Lehet akár láthatatlan is a fűtőtest, ha harmonizál a falak, illetve a padlóburkolatok színével, de lehet dekorációs elem is, amely formatervezett alakjával elegáns külsőt kölcsönöz a lakásnak.

A szegélyfűtés emellett egyenletes hőmérséklet-eloszlást eredményez, amely csökkenti, vagy akár meg is szünteti az egészségre káros, nem gazdaságos, túlfűtött zónákat, valamint a por, a pollen és a mikororganizmusok szükségtelen keringését a levegőben. Könnyű tisztán tartani, karbantartást nem igényel. A Thermotech szegélyradiátorai három (fehér, bézs és ezüstszürke), alapszínben kaphatók, de igény szerint a színskála bármely színében legyárthatók.

Közeli rokon
A szegélyfűtőtest kiegészítője a padlókonvektoros fűtés, amelynek felfelé áramló meleg légfüggönye a nyílászárók használatakor meggátolja a helyiség gyors áthűlését, és beépítése megakadályozza az ajtók, ablakok párásodását. A nagy üvegfelületek előtt nincs mód a fűtőtestek esztétikus elhelyezésére, pedig éppen itt van a legnagyobb szükség a hőveszteség pótlására, mivel a benti levegő kicsapódik az üvegfelületre.

Erre a problémára nyújt megoldást a padló szintjébe süllyesztett speciális szegélyfűtés, a padlókonvektor. A fűtőregiszter a szegélyfűtésnél már megismert rézcsöves, alumínium lamellás konvekciós hősugárzó.
A padlókonvektor csatornaházának lefedését különböző perforációjú rozsdamentes fedlap vagy farács takarhatja.

PadlókonvektorPadlókonvektor
A padlócsatorna horganyzott acéllemezből készül, melynek fényes felülete felfelé veti vissza a ráérkező hősugarakat, ezzel is fokozva a fűtés hatékonyságát. A csatornaház lefedését eltérő perforációjú fedlap takarja, mely nemcsak esztétikus, hanem teherhordó képességében is biztosítja a gondozás nélkül is rendkívüli hosszú élettartamot.

Természetesen a rácsot alumíniumból is el tudják készíteni, de nagyon kedveltek a fából készült rácsok, amelyet bükkfából tetszőleges színre pácolva készítenek. A padlókonvektorokat ötféle standard kivitelben, egyedi igény szerinti hosszban, készre szerelve, egyoldali bekötéssel, beépített mechanikus légtelenítő szeleppel gyártják.

Csatornamélységük 11-16 cm között változtatható, a standard méret 13 cm, szélességük a teljesítmény függvényében eltérőek.
Az üvegfelület előtt ugyanolyan fűtőregiszter biztosítja a fűtést, mint a falszegély mentén, csak a nyílászáró előtt végigfutó padlócsatornába van süllyesztve.

Radiátoros fűtés
Az erősen felfűtött levegő gyorsan felszáll, majd megfordul a térben és hideg levegőként érkezik vissza a padlóra. A hőviszonyok ebben az esetben kiegyenlítetlenek és jelentős a poráramlás.

Padlófűtés
A hősugárzás elvén működik, de elhelyezkedése miatt a külső, hideg falak esetében gyenge a hatásfoka. Az eredmény: nagy hőmérséklet-különbség a padló és a mennyezet között, magasabb talajhőmérséklet, alacsonyabb külső falhőmérséklet.

Szegélyradiátor
A kellemes hősugárzás gyorsan és mindenhol egyenletesen melegíti fel a teret. Az eredmény: kiegyenlített, egészséges szobahőmérséklet, nincs pára- és poráramlás, és alacsonyabb szobahőmérsékleten is jó a komfortérzet.
könnyedén a burkolat élére pattinthatók. Forrás: otletmozaik.hu

Szegélyfűtés és padlókonvektor
Cimke:                 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük