Idén jócskán drágul a víz is: nagyszerű hát, hogy léteznek takarékos csapok, amelyeknek egyes típusai egyenesen „rákényszerítenek” a céltudatos vízhasználatra.

Különböző fajtáikat mutatjuk be ebben a cikkben: megnézzük, melyik mit tud, mennyire intelligensen gazdálkodik a vízzel, energiával.

Háború a vízért


A vízhiány a föld népességének immár harmadát érinti, a helyzet tovább romlik, ezeken a területeken az egy főre jutó napi vízfogyasztás 10–20 liter, míg Európában átlagosan 200 liter, itthon 100-150 liter ivóvíz. A közeljövő háborúi a vízkészletek felügyeletéért folynak majd a föld vízhiányos területein – állítják a szakértők –, de már Európa déli régióiban is komoly konfliktusforrás a föld alatti vízkészletek megosztásának szabályozása.

A fürdőszobában a természetes vizekre emlékeztető megoldások – mint a patak, csobog a víz – jelentik a legújabb formatervezői trendet. Kétségkívül lenyűgöző lehetőségeket rejt a dizájn számára a szabadon, minden korlátozás nélkül áramló víz, ez a Hansa igen szép megoldása.

A bőséges vízfolyamot hangsúlyozó dizájn szerint készülő csaptelepekből percenként általában 28–35 liter vagy ennél több víz folyik ki. Kétségkívül üdítő élmény a langyos esőcseppek alatt állni, a Hansgrohe rainmaker zuhanyrendszere valóban gyönyörű, és a fürdőzés különleges élményét nyújtja. A rendszer egy liter vízhez 4 liter levegőt kever, így „készülnek” a lágy esőcseppek – használata során a 60 cm átmérőjű zuhanyrózsából egy perc alatt 58 liter folyik ki a csapból.

Hogyan „takarékoskodik” a csaptelep?

Alapvetően két dolgot tudnak a takarékos csaptelepek: korlátozzák a percenként kifolyó víz menynyiségét, illetve meleg víz esetén az állandó hőfokbeállítási lehetőséggel elkerülhető a hideg-meleg víz keverésével járó veszteség (és megakadályozható az is, hogy leforrázzuk magunkat).

A vízmennyiség és a vízhőfok szabályozásának kombinációjából született még egy trükkös megoldás, az ún. hidegvíz-középállású csapok. Ennek fejlesztése abból a tapasztalati tény- ből indult ki, hogy a rövid vízvétel során – például egy kézmosásnál – az emberek többsége meg sem várja, hogy a meleg víz elérjen a csaphoz, vagyis hideg vízben mos kezet. Ha ez így van – márpedig a központi fűtéses lakásokban gyakran előfordul –, akkor miért induljon el a melegvízmérő-óra feleslegesen?

A hideg víz középállású csapoknál az egykaros csap a középső állásában csak hideg vizet ad, jobbra nem is fordítható,a meleg vízért balra kellene fordítani. E csapokkal végzett vizsgálatok során az is bebizonyosodott, hogy a kézmosások többségénél az emberek balra sem fordították el a kart, s így mintegy 50%-os energiatakarékosság volt kimutatható.
Az egykaros keverőcsapoknál a vízmennyiség korlátozása és a hőfokszabályozás a kartussal történik, de ez csak azokkal a kartustípusokkal lehetséges, amelyek gazdaságos rendszerűek (ECO vagy ECO plusz). Tulajdonképpen ez a csaptelep vezérlőeleme, ami cserélhető alkatrész. A percenként kifolyó vízmennyiség korlátozására egyes sugárrendezők is alkalmasak. (Alkatrészt csak a csaptelep pontos típusának, méretének ismeretében lehet cserélni.

Környezetvédő, takarékos megoldások

Akik viszont úgy gondolják, hogy „sok kicsi sokra megy”, és a környezetvédők figyelmeztetései sem hagyják hidegen őket, azoknak mindenképpen érdemes felülvizsgálniuk a csaptelepeiket, s amelyeknél lehet, takarékos alkatrészekre – vagy ha lehet, takarékos csaptelepekre – cserélni a régieket.
A csaptelepek felülvizsgálatánál és az esetleges cserék döntésénél két szempontot tartsunk szem előtt. Egyrészt azt, hogy az adott csapnak mi a funkciója, és ott milyen percenkénti vízmennyiségre van szükség. Például a kádcsapnál nincs értelme vízmennyiség-korlátozót betenni, mert itt az a cél, hogy gyorsan megteljen a kád, a hőfokszabályozó viszont gazdaságossá teheti a melegvíz-felhasználást.
A zuhanynál már érdemes korlátozni a gyárilag beállított 20 l/perc vízmennyiséget. A mosogatócsapoknál szintén szükség lehet a gyorsan kifolyó nagy mennyiségű vízre, bár közel sem mindig – különösen, ha mosogatógép is van a háznál, itt tehát már érdemes meggondolni a hőfokszabályozó mellett a vízmennyiség-korlátozó csatarendbe állítását is. A mosdócsapoknál pedig egyértelműen ajánlhatók a vízmennyiség-korlátozók.
A döntéssel kapcsolatos másik szempont annak megállapítása, hogy valójában az egyes csapoknál milyen mennyiségű víz folyik ki percenként a teljes kinyitás mellett. Ez nagyon változó lehet, a legegyszerűbb, ha magunk mérjük meg egy vödör és óra segítségével. A mérést a reggeli és az esti csúcsidőkben célszerű elvégezni, és ennek alapján döntsünk, hogy szükséges-e takarékos berendezésekre cserélni a meglévőket.

A víztakarékos csapok többsége általában 5–7 literre csökkenti a percenkénti vízkifolyást (van olyan alkatrész is, ami 1,7 literre).

A kádcsapoknál nem érdemes vízmennyiség-korlátozó beszerelni, hiszen itt fontos, hogy gyorsan megteljen vízzel a kád.

A Kludi egyik újabb fejlesztésével (S-pointer) egy ujjunkkal szabályozható a vízsugár átmérőjének mérete és iránya.
Vízsugárrendezők
Ezeket a legegyszerűbb cserélni, akár női munkának is tekinthetjük, csak egy ún. perlátorkulcs kell hozzá, amit barkácsáruházakban beszerezhetünk egy-kétezer forintért. Ilyet amúgy is célszerű minden háztartásban tartani, hogy a vízkövesedéstől, szennyeződésektől megtisztítsuk a vízkifolyó végén lévő vízsugárrendezőt, amit általában csak perlátornak hívunk. (A jó minőségű alkatrészek nem vízkövesednek, de a vízben lévő szennyeződések ezekben is lerakódnak.)

Valójában a perlátor a vízsugárrendezőknek csak az a típusa, amelyik levegőt is kever a kifolyó vízhez, így lágyabbá, rendezettebbé teszi a vízsugarat, s a kevesebb vizet is többnek érzékeljük. A takarékos vízfelhasználás – anélkül, hogy a kartust cserélni kellene – a kaszkád nyomáskiegyenlítéses sugárszabályozókkal is megoldható, ezek a perlátorok 6–8 literre korlátozzák a percenkénti vízkibocsátást, és nem vízkövesednek.
Az ún. minizuhannyal – ami a mosdócsapokba ajánlott – 1,7 literre csökkenthető a vízkibocsátás, mert a vizsgálatok szerint egy kéz- vagy fogmosáshoz, illetve borotválkozáshoz 3–4 liter víz elegendő.

Az első képen a vízsugárrendező nélküli vízsugár látható, míg a másodikon a kaszkádperlátoron keresztül kifolyó víz.
A vízsugárrendezőket a csap végén egy felcsavarható gyűrű fedi. A sugárrendezők a kifolyó vízsugarat egyenletesebben oszlatják el, és rendezettebbé teszik.
A sugárrendezők egyes típusai levegőt is kevernek a vízhez. A szakma csak ezeket hívja perlátornak, ezek használatával a vízsugarak lágyabbá válnak. A dróthálósak eltömődhetnek, ezért alkalmanként tisztítani kell őket. A műanyag sugárrendező nem vízkövesedik.
A nyomáskiegyenlítéses – a középen látható kis gyűrű szolgálja ezt a funkciót – sugárszabályozókkal a percenként kifolyó víz mennyisége 6–7 literre csökkenthető.
A perlátorkulccsal a vízsugárrendezőket takaró gyűrű könnyen lecsavarható anélkül, hogy a felületkezelést megsértenénk, a kulcson a csapméreteknek megfelelő nyílások találhatók. A belső menetes csapvégekhez egy olyan nyílás is van a perlátorkulcson, amelynek belsejébe egy műanyag szűkítőgyűrűt helyeztek el, ez rászorul a csap végére, és így az könnyen meglazíthatóvá válik.
A kád- és a zuhanycsapokat gyárilag úgy állítják be, hogy 3 bar nyomás mellett 20 liter víz folyik ki belőlük percenként. A kézi zuhany fogójába helyezhető vízmennyiség- korlátozóval ez az érték 9 literre csökkenthető, ami szintén elegendő a zuhanyozáshoz. A másik megoldással a csaptelep és a zuhany csöve közé illeszthető a vízmennyiség-korlátozó. Ezek az alkatrészek nem használhatók a gázzal működő vízmelegítőkhöz.
Kartusok cseréje, beállítása
Ha nem szereltünk még csaptelepet, akkor a kartus cseréjét, beállítását bízzuk szakemberre, de aki már szedett szét és össze is rakott csaptelepeket, annak nem nehéz feladat a csaptelep vezérlőeleméhez, a kartushoz hozzáférni. Ha módosítani akarunk a beállításán, az víznyomás alatt is megtehető, de ha cserélni szeretnénk a kartust, először ne feledjük elzárni a vizet.
A kartusban lévő a kar állását szabályozó elemmel a kar függőleges elmozdíthatóságát szabályozhatjuk, míg a hőfokbeállítóval a kar vízszintes elfordíthatósága állítható be. Az első képen a hőfokszabályozó előtti állapotban, míg a másodikon a beállítás utáni állapotban látható a kar.
Így állíthatók be
1. A kar alatti hideg-meleg állást mutató kék-piros műanyag gomb a gomb pereme alá nyúlva – körömmel – is eltávolítható.
2. A feltáruló lyukon betolva a csavarhúzót kicsavarhatóvá válik a csaptelep karját rögzítő imbuszcsavar
3. A kar és a takarógyűrű eltávolítása után láthatóvá válik a kartus, és elvégezhetők a szükséges beállítások.
4. A kar mozgatását meghatározó kis csavar állításával csökkenthető a percenként kifolyó víz mennyisége.
5. A sárga műanyag gyűrű szolgál a víz hőfokának beállítására; csavarhúzóval a pereme alá nyúlva kiszedhető.
6. A gyűrű kis kiálló részét a következő állásba helyezve korlátozzuk a balra fordítást és egyben a hőfokot.

A víz- és a csatornadíjak emelkedésével egyre inkább megéri víztakarékos csapokat felszerelni a fürdőszobában és konyhában, vagy a csaptelepek egyes alkatrészeit kicserélve gazdaságosabb vízfelhasználásra szoktatni a családot.
Sajtóértesülések szerint 2007-ben Budapesten – ahol a víz- és csatornadíj árszabása a középmezőnybe tartozik – a mintegy 10%-os vízdíj, ill. 15%- os csatornadíj-emelkedés egy kéttagú családnál kb. 3–3500 forintos havi többletköltséget jelent.
Olcsón takarékoskodni
Az egyszerűbb, de jó minőségű, neves gyártók víztakarékos csapjainak (mosdó, kád-zuhany, mosogató) ára 15 és 25 ezer Ft között mozog, a jobb márkák szakboltjaiban pedig víz-, ill. energiatakarékos alkatrészek – vízsugárrendező (perlátor), kartus – is kaphatók, ezek ára: a perlátoroké (ezek a kimenő vízsugarat egy szitaszerű hálóval úgy porlasztják – annyi levegőt kevernek közé –, hogy pl. egy kézmosás során akár feleanynyi vagy még kevesebb vizet folyatunk ki, mint nélkülük) 800–1200 Ft, a kartusoké 4000 forint körüli áron megvásárolhatók.
Akiknél jegyzett márkájú csaptelepek vannak felszerelve a lakásban, azoknak mindenképpen érdemes a márka- és szakkereskedésekben körülnézniük, mert a 10–15 éve gyártott berendezésekhez is találhatnak víztakarékos alkatrészeket – s ezek cseréje nem nehéz feladat.
Nincs kereslet?
A gyártók és forgalmazók szerint sajnálatos módon nem váltak népszerűvé a víztakarékos berendezések, így egyes gyártók megszüntették vagy jelentősen csökkentették is az ilyen csaptelepeik gyártását, de ECO (öko) alkatrészek változatlanul kaphatók.
Valamiért nemcsak nálunk, de egész Európában nincs érdeklődés a víz- és energiatakarékos berendezések iránt. Hogy nincs kereslet e csaptelepek iránt, azt a hazai vízügyi szakértők elsősorban azzal magyarázzák, hogy a lakásfenntartás költségein belül – minden emelkedés ellenére – a víz- és csatornadíj aránya még mindig elég „alacsony” (egy 2002- es KSH-vizsgálat szerint nálunk 12% körül volt).
A kereslet csökkenése miatt így aztán a legújabb káprázatos dizájnú csaptelepek többségéből minden korlátozás nélkül dől a víz, és nagyon sok típus visszatér a hagyományos – persze jócskán korszerűsített – kétgombos csaphoz. A különleges dizájnnal készült csaptelepek ára ötvenezer forintnál kezdődik.
Sajnos egyre több márkánál tapasztalható, hogy a mutatós külső ázsiai alkatrészeket takar, amelyek leginkább arról ismerhetők fel, hogy használatkor a legkülönfélébb hangokat hallatják – úgyhogy érdemes a kereskedőnél rákérdezni az alkatrészek gyártójára is.
E fürdőszoba csaptelepei a nosztalgia jegyében születtek, s visszatértek a hagyományos kétgombos csapok, amelyek a vízgazdálkodás szempontjából egyáltalán nem mondhatók takarékosnak. A csekélyke kereslet miatt az utóbbi években a gyártók számára nem szempont a vízmennyiség-korlátozó és energiatakarékos rendszerek kialakítása.
Forrás: www.otletmozaik.hu

Energiatakarékos csapok
Cimke:             

Egy gondolat a “Energiatakarékos csapok” -hoz

  • 2013-06-22 at 18:22
    Permalink

    Egy orsztrák fürdőszoba galériában láttam nemrég egy olyan wc-mosdó együttest, ahol a wc tartály tetejére volt hozzáépítve a kézmosó. A tartály nem a wc mögött, hanem mellette helyezkedett el. Nemcsak helytakarékos megoldás, hanem víztakarékos is. A kézmosóból kifolyó víz a wc öblítésére szolgált.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük