Hamarosan beköszönt a fagyos időszak, a hőmérséklet immár nappal is tartósan nulla fok alatt marad. A hideg idő, illetve a fagy komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben található vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is.

Fontos a megelőzés

Érdemes tehát még idejében megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit.

Egyszerű megoldások

A fagy leginkább a vékony vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelmére különösen ügyeljünk. A kerti vízóraakna törött vagy hiányzó takarólapját pótoljuk, sőt a nagy hidegben külön szigeteléséről is gondoskodjunk. A vízmérőt akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is letakarhatjuk, de még a kartondoboz darabok is megfelelőek erre a célra. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy a vízóraakna fedele mindig lehajtott állapotban legyen.

Fordítsunk rá egy kis időt

A pincékben lévő vízmérők védelme érdekében ellenőrizzük a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodjunk. Szigeteljük – vagy ennek hiányában – időben víztelenítsük a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket.
Az épületen belüli vezetékek, illetve szerelvények esetében győződjünk meg a helyiség nyílászáróinak épségéről.

Extrém helyzetek

Nagy hidegben – különösen a tűzfalakban futó vezetékek esetében – még fűtésre is szükség lehet annak érdekében, hogy a csövekben lévő víz ne fagyjon be. Ha a helyiség nagyon hideg, vagy ha a vezetékek beépítetlen tűzfalban vannak és nincs módunk fűtésre, hagyjuk picit csöpögni a csapot, így nem – vagy csak sokkal nehezebben – tud megfagyni a víz a vezetékben.

A legbiztosabb megoldás

Télen a nem lakott épületeknél legbiztosabb módszer a víztelenítés. Először nyissuk meg a kerti csapot, majd ezután zárjuk el a téli elzárót. A vezetékben lévő víz ilyenkor az ürítő szelepen keresztül távozik és elszivárog a talajba, így a felszínen húzódó vezetékszakasz is vízmentes lesz, és tavaszig biztosan nem okozhat gondot a fagy. Ha későn látunk hozzá a víztelenítéshez, és a befagyott víz miatt nem tudjuk az elzárócsapot elfordítani, meleg vízzel, óvatosan felolvaszthatjuk a benne lévő jeget, majd ezt követően elvégezhetjük a víztelenítést.

Ha már megtörtént a baj

Mit tegyünk akkor, ha egy hideg éjszaka után mégis arra ébredünk, hogy nem folyik víz a csapból? Amennyiben mégis befagy a vezeték, fontos, hogy lassan, a fal fokozatos melegítésével olvasszuk fel a benne lévő vizet. A vízmérőt vagy a szabadon lévő műanyagcsöveket semmiképp se próbáljuk nyílt lánggal felolvasztani, a hirtelen felolvadó víz ugyanis szétvetheti a mérőt, illetve a csövet. A nagyobb baj elkerülése érdekében legbiztosabb, ha szakember segítségét kérjük. Forrás: Építinfo

Hozzáfűznél valamit? Írd meg!

Hasznosnak találtad? Nyomd meg a Tetszik gombot!

Vigyázat, jön a fagy!
Cimke:         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük